Şarap nedir? Nasıl yapılır ?
Şarap nedir? Nasıl yapılır ? Şarap, meyvelerin ve genellikle de üzümün, fermente işleminden geçmesi neticesinde elde edilen alkollü bir içecektir. Fermente işleminin nasıl yapıldığı, meyvelerin kalitesi ve alkol oranı şarabın da kalitesini yansıtmaktadır.
Şarap Nasıl Yapılır?
Üzüm üzerinden anlatılan süreci aslında hemen her şarap meyvesi için geçerlidir. Üzümler toplanır ve ezilir. Ardından maya üzüm suyunun içindeki şeker ile bir araya gelerek, aşamalı şekilde şekeri yok ederek alkole dönüşür. Aynı maya havada buharlaşan karbondioksitleri de üretmektedir. Maya işlemi tamamlandıktan sonra üzüm suyu şaraba dönüşmüştür. Üzüm şarabı, kırmızı, beyaz ve pembe renginde olabilir. Bunun haricinde köpüklü şaraplar da bulunmaktadır. En iyi içim süresi üretimin ardından 10 yıl geçtikten sonradır ve 40 yıla kadar tüketilebilmektedir.
Şarabın Kullanım Alanları Nelerdir?
Bizler şarabı sadece alkollü bir içecek türü olarak biliyoruz fakat şarabın sofralarımıza eşlik etmesi dışında başka kullanım alanları da bulunmaktadır.
- Din: Özellikle Hristiyanlıkta ayinler yapılırken hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden kullanılmaktadır.
- Eczacılık: Tıbbi açıdan şarap, içinde türlü maddelerin çözünmesi ile yapılmış bir ilaç şeklinde kullanılmaktadır. Alkol oranı 11 olan beyaz ve kırmızı şaraplar tercih edilmektedir.
- Edebiyat: Kırmızı ile sevgilinin dudaklarına, âşıkların gözyaşlarına benzetilmiş ve binlerce esere konu olmuştur. Bu alanda şarap, mey ismi ile kullanılmaktadır.
Şarabın Yararları Nelerdir?
Şarap vücut için gerekli antioksidanların bir tanesidir ve en iyilerindendir. Antioksidanlar serbest radikallerin oluşmasını engeller ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kan dolaşımının hızlanmasında şarabın önemli yeri vardır. Kan içindeki kötü kolesterolün azalmasına etki eder. Böylelikle iyi kolesterolde artış görülür ki bu da vücut için önemli bir durumdur. Kolesterolü düzenlemesi bakımından dolayısıyla kalp – damar hastalıklarının da önlenmesini sağlar. Vücudun herhangi bir noktasındaki tümörlerin meydana gelmesini önler.
Antioksidan olma özelliği ile beraber kanser türlerine yakalanmaktan da vücudu korur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Fakat şaraptan olumlu şekilde fayda sağlamak için ideal ölçüde tüketmek gerekmektedir. Aksi takdire fayda, zarar olarak vücudumuza yansıyacaktır.
Şarabın Zararları Nelerdir?
Kalpte ritim bozukluklarına neden olduğu söylenmiştir. Aslında burada dikkat edilmesi gereken şarabın değil, alkolün zararları ile ilgili durumdur. Alkolün zararları olarak bilinen her şey bir bakıma şarabın da zararları anlamına gelir. Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi şarabın da fazla tüketilmesi çeşitli sorunlara neden olabilir. En önemlisi mide hastalıkları, özellikle de reflü şikâyetleri olanlar, şarap tüketirken dikkatli olmalıdır.
İletişim
İyilik daima sizinle olsun…